Блог

Functional Bodies > Статии  > Възстановяването като начин за прогрес или как да подобрим резултатите си най-бързо

Възстановяването като начин за прогрес или как да подобрим резултатите си най-бързо

Независимо дали сме любители или професионални спортисти, истината е, че ние търсим най-добрия и бърз начин за постигане на желания резултат. Това може да бъде личен рекорд за бързина, експлозивност, сила, издръжливост или сваляне на мазнини. Може би го чуваме за първи път, а може би вече познаваме това усещане. Тялото има свой език, чрез който напомня за себе си и изисква от нас да се вслушваме в гласа му. За съжаление, в съвремието рядко остава време и все по-често в бързината избираме да не последваме себе си.

През годините множество проучвания за диети, храни, тренировки, добавки, методи и начини за повишаване на ефектите им са преминали през изследователска теоретична и практическа работа. Несъмнено всички те имат своите основания, доказателства и емпирична достоверност. Истината е, че в света все още има наднормено тегло, контузии, недостатъчно високи професионални резултати, лоша храна. Нищо обаче не превъзхожда правилната структура на възстановяване по време на нашия тренировъчен и извънтренировъчен процес.

Най-добрият начин за постигане на бързи и ефективни резултати за нашето пълноценно усъвършенстване е, без съмнение, времето извън тренировъчна зала, преди и непосредствено след тренировката, почивните дни. Изграждането на програма и цел на възстановяването е също толкова важно, колкото и създаването и следването на самия тренировъчен план. Ето защо, когато избираме своя тренировъчен екип от специалисти, които да ни водят по пътя на нашето развитие, следва да обърнем внимание не само на това как изглежда нашият треньор, колко сложни упражнения ни предлага, колко трудни методи за работа поставя пред нас, но и какво внимание обръща на пълноценното ни възстановяване. Това изисква огромна прецизност, за да изгради у нас като любители или професионални спортисти умението да се вслушваме в тялото си и нуждите му, но и да прогресираме успешно.

Колкото повече неглижираме какво се случва с и в тялото ни, толкова повече се отдалечаваме от същността си. Признаците за непоносимост към храна, дейност или пък емоционален дискомфорт се отразяват именно физически, но сме неспособни да ги различим и вникнем в тях. През годините екипът на Functional Bodies се среща както с личния си опит от това, така и с този на клиентите.

Как да организираме възстановяването си?

 1. Определяме времето си за тренировка.
 2. Определяме колко пъти седмично е необходимо да тренираме.
 3. Определяме колко пъти седмично е необходима специфична подготовка.
 4. Определяме брой хранения за ден според целите и нуждите ни.
 5. Определяме колко време отделяме за работните и личните си ангажименти.
 6. След всяка тренировъчна сесия определяме 30-45 мин. за възстановяване на тялото си чрез контрастни душове, стречинг, масаж, вибрационни упражнения, релаксация или др. вид процедури.
 7. Отделяме 30 мин. за качествено и спокойно хранене непосредствено след тренировка.
 8. Отделяме задължителните 8 часа за сън в часовия диапазон 22:30 ч. – 07:00 ч.
 9. От треньорът зависи да прекъсне тренировъчния процес, ако прецени, че тялото ни е изчерпано, което е предпоставка за контузии.
 10. От нас зависи да получаваме обратна връзка от нашето тяло, когато не се чувстваме добре.
 11. Важно е да знаем, че нищо не е на всяка цена и от решението ни да спрем, когато не сме в пълния си работен капацитет, зависи най-големият ни прогрес.

Би могло да се заключи, че човекът, като сложна система от процеси, не разбира, че липсата на физическа дейност, емоционална стабилност, почивка и качествено суплементиране чрез храна, вода и сън, води до изтощение на целия организъм и съответното „страдание“. Истината е, че за да достигнем крайната точка, то е необходимо да извървим един не лек път, по който често се губим. Следва да приемаме резултата като инвестиция. Когато желаем нещо силно, трябва да се отдадем също толкова силно. Струва си. Крайната цел се заражда винаги преди да сме поели по пътя. Защото това е принцип, който работи във всеки аспект на живота.

Автор: Петър Герзилов

Сподели
0
Вашата количка е празна!

Все още не те добавили нищо.

Към магазина

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.