Добре дошли във Functional Bodies!

Top

Блог

Functional Bodies > Статии  > Преработени храни

Преработени храни

Днес повечето колички за пазаруване в супермаркетите са препълнени с храна, която основателно може да бъде наречена „празна храна“. “Празна храна“ е тази, която струва повече в стойност за смилане, усвояване и елиминиране, отколкото доставена хранителна стойност. На тялото му отнема повече енергия да я преработи, отколкото да получи от нея. Почти всички преработени храни попадат в тази категория.

Преди да прочетете следващите редове, отидете до шкафа или хладилника и погледнете колко от продуктите са опаковани. След това извадете:

1. Десертни артикули;

2. Изделия в кутия, като зърнени храни или бисквитки;

3. Всички продукти, които са ароматизиран, като салатен дресинг или сосове.

Погледнете етикетите, за да видите колко съставки имат, които или не можете да произнесете или не знаете какви са

По-голямата част от тези многосрични думи звучат по-скоро като съставки на супер лепило или лак за нокти, отколкото като храна. Странните думи, изброени на опаковките, са безумните измислици, използвани за оцветяване, стабилизиране, емулгиране, избелване, текстура, омекотяване, запазване, подслаждане… добавете и миризмите, или по думите на производителите това е ВКУС! В случай, че се чудите колко от тези малки химикали влизат в устата ви, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изброява около 2800 международни хранителни добавки и около 3000 химикала, които умишлено се прибавят към нашите хранителни запаси всяка година. Включително броя на химикалите, използвани в производството на храни от почвата, докато стигнат до  стомаха ни, се увеличава до 10 – 15 000. Може би все пак четете етикетите, за да избегнете химикалите и сте спокойни, че вие не ядете много от тези добавки, но много лесно може да бъдете измамени. Тъй като не се изисква всички добавки към храните да бъдат обозначени – това, което ще видите изписано е “изкуствен аромат“, “изкуствен оцветител“, дори може да срещнете определението „естествен“.

Нека вземем някои най-често използвани добавки в храните:

Ацеталдехид е органично съединение, което се среща в ниски концентрации във ферментирали храни, като млечни и соеви продукти, консервирани зеленчуци, плодови сокове и алкохолни напитки. За него е известно, че дразни лигавиците, целия храносмилателен тракт, също е депресант на централната нервна система, тоест действа като седатив и в големи дози може да причини смърт.

Оцетна киселина, тя може да причини стомашно-чревен дистрес, кожни обриви и дразнене на очите.

Агар е силен желиращ агент и може да причини метеоризъм (състояние на прекалено голямо количество газове в стомаха или червата), подуване на корема и е възможен слабителен ефект в по-големи количества. Не се заблуждавайте от използването на термина „натурален“. Насекоми, ларви на насекоми, маймунски черва и дори живак, всички те са „естествени“ и са малка част от „натуралните“ продукти, които попадат във вашата храна. Производителите на храни обичат да си играят с възприятието ви за значението на дадени думи и са наясно с това. Ако могат да обозначат добавката като естествена, е много по-вероятно здравно осъзнатия потребител да купи, но въпреки че нещо е „естествено“, не означава, че е добро и безвредно. В крайна сметка алкохолът, тютюнът, марихуаната и кокаинът са естествени, но нито едно от тях не е задължително добро за вас.

За да демонстрираме по-добре тази гледна точка, нека вземем съставките, които обикновено се използват в типичен ресторант за бързо хранене на ягодов млечен шейк. Те не са включени в описанието на етикета, защото са определени от дадена институция като безвредни в допустимите дози: Амил ацетат; амил бутират; амил валерат; анетол; анизил формиат; бензил ацетат; бензил изобутират; маслена киселина; канамил изобутират, канамил валерат, етерично масло от коняк, диацетил, дипропил кетон, етил бутират, етил цинамат, етил хептаноат, етил лактат, етил метилфенилглицидат, етил нитрат, етил пропионат, етил валербат, хелиотропин, хидроксифренил -2 бутанон (10% разтвор в алкохол), α-йонон, изобутил, антранилат, изобутил бутират, етерично масло от лимон, малтол, 4-метилацетофенон, метил антранилат, метил бензоат, метил цинамат, метил хептин карбонат, метил нафтил кетон, метил салицилат, етерично масло от мента, етерично масло от нероли, неролин, нерил изобутират, масло от ирис, фенетилов алкохол, роза, ром етер, γ-ундекалактон, ванилин и разтворител!

След като видяхте химическите наименования зад ягодовия аромат, представяте ли си как би изглеждал описан неаполитанският сладолед на хартия?

Бихте имали нужда от малка книжка и кратък курс по химия, за да започнете да разбирате какво ядете. Черният дроб трябва да преработи всички тези химикали. Ако черният дроб се претоварва, тези химикали и добавки могат да се окажат в кръвта и клетките на тялото ви. И ще натоварят вашите системи за детоксикация. Това често води до много неприятни симптоми, като наддаване на тегло, кожни нарушения и в крайна сметка автоимунни заболявания.

                Д-р Уестън А. Прайс, зъболекар, изследовател и автор на „Хранене и физическа дегенерация“, пътувал по земното кълбо и изучавал местното население и връзката между техните хранителни навици с честотата на заболяване и зъбния кариес. Той отбелязва, че раковите болести и други подобни са почти нечувани при много култури, където преработката на храна е минимална. За да бъде съхранена храната за по-дълго се използват методи като осоляване, лактоферментация и мариноване. В изследването си на местните народи той последователно отразява, че преработката на храни е била минимална.

Примитивните хора са използвали предимно огън за готвене на месо, но не всичко са обработвали. Ескимосите, например, често са яли сурови животни и риба. Малкото начини на обработка за съхранение, които споменахме, не е изненадващо, че са открити за увеличаване на хранителната стойност на много храни.

Изследването на Прайс е в съответствие с експеримента „Потенджър кат“ на Франсис Марион Потенджър, известен с 10 годишното си хранително изследване, извършено със стотици котки. Те били разделени на две различни групи: хранени с готвена или сурова животинска храна, месо; сурово или пастьоризирано мляко. Изследването описва подробно всички емоционални и физически проблеми, които произтичат. Животните, хранени с преработени храни, не изкарали и три поколения, тъй като изгубили плодовитост и способност да се размножават. Така, както днес има все повече клиники за репродуктивни проблеми.

Изследването и резултатите от него показват ефекта от консумацията на неестествена храна, с която се хранят днес хората от „цивилизацията“. Наблюдава се, че 30 % непреработена храна в съотношение към 70 % преработена, не може да поддържа здравето. Котките, хранени със 100 % необработена храна – оцеляват. Третото поколение е жизнено и здраво като първото. Следствие своите открития, д-р Потенджър заявява: „Храненето се превръща в един от най-важните елементи на превенцията“.

Независимо коя болест се изследва, връзката между лошото хранене и болестта, включително рак, ясно съществува в проучвания и клинични наблюдения върху животни и хора. Помислете какво избирате да сложите в количката си, когато пазарувате и до колко този пазар ще бъде пълноценен за вас!


Автор: Ваня Кудева

Сподели

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.