Блог

Functional Bodies > Статии  > Едно хапче движение /3 минути размисъл/

Едно хапче движение /3 минути размисъл/

Колко струва тази блуза? А този телефон? Колко струва този автомобил… или пък този? Търсим отговори на тези въпроси всеки ден. А дали знаем цената на своето здраве? За жалост – не. А и забравяме да се отнасяме към него със същото внимание, с което избираме с какво да се облечем всеки ден, какво да подарим на близък човек, какви обувки да си купим или кое ново устройство да закупим от пазара.

„Подбирай мислите си така, както подбираш дрехите си!“ – Започваме от тази мъдра мисъл, защото именно там, в нашето съзнание, за първи път се пораждат нашите действия. Децата никога не се колебаят дали да тичат, дали да скачат, да играят или да плуват. В тях сякаш е заложен инстинктът за движение без той да бъде подлаган на съмнение. То е част от нашата природа. Когато липсва, тялото ни страда.

Когато говорим за тяло, то никога не върви само. Заедно със съзнанието са в неразривно цяло, което действа като добре смазана машина. Страда ли едното, неизменно рефлектира върху другото. Защо забравяме да се движим?

Според съвременните изследвания 75% от хората в света са обездвижени, което води след себе си проблеми като наднормено тегло, болести на опорно-двигателния апарат, възпаления и преждевременно остаряване. Подкрепени от лошото качество на храни и напитки, всички те с убийствена тежест водят нашия организъм към колапс.

Тенденцията все повече млади хора, от които деца и юноши, да страдат от затлъстяване и ревматоидни заболявания е притеснителна и преди да се превърнем в поредните, които споделят тази информация и сухи статистически факти, които може да намерим навсякъде, ние от Functional Bodies BG искаме за 3 минути всеки от нас да се замисли и да пренареди своя график, за да инвестира в себе си, с което да помогне и на близките си.

Защо да намерим време за движение?

  • Физическата активност стимулира функцията на сърцето, мускулите, ставите и костите. Чрез повишаване на техния тонус всеки ден организмът е провокиран да произвежда повече здрави клетки, отговарящи за хормоналния баланс.
  • Движението дава възможност на съзнанието да работи. Мозъкът изпраща множество импулси и е стимулиран да мисли координирано на множество нива. Мисълта се избистря, а изграждането на ясни причинно-следствени връзки помага на човека да се справя по-добре в ежедневните си дейности.
  • Физическата активност ни помага да изглеждаме добре. Независимо дали визията ни интересува, видимо всеки от нас се променя, а с тази промяна настъпва и осъзнатото отношение към самите нас.
  • Движението ни социализира. Няма по-добър начин да намерим нови контакти, да излезем от зоната си на комфорт, да упражняваме комуникативните си умения, а и да излезем от обичайното ежедневие. Тази активност ни позволява да бъдем по-добре в обществото.
  • Движението е нашата „медитация“. Независимо дали приемаме термина „медитация“, физическата активност ни предоставя възможност да се откъснем от ежедневните терзания, да намерим време за себе си, да си отдъхнем активно или просто да опознаем възможностите, които всеки от нас притежава.

Как да намерим време за себе си?

Разбираме факта, че днешната професионална ангажираност не позволява на много хора да намерят свободно време, което да посветят на спортуване и движение. Това обаче не е напълно така. Нека помислим колко време на ден прекарваме в интернет или пред телевизора. Колко време сме в автомобила си и колко време седим в някое заведение на безсмислена среща?

Истината е, че не е нужно да отделяме по 60-90 минути на ден, за да смятаме, че сме спортували качествено. Достатъчно е за начало да правим повече от 8000 крачки на ден (знаем, че е модерно да ги измерваме), за да дадем на тялото си тласък към по-голям капацитет физическа работа. Дайте си време със семейството. Няма нищо по-добро от личния пример, който да подарим на децата си. Спортувайте заедно. Това е възможност да прекарате достатъчно време с членовете на семейството, без да ги лишавате от себе си, а и инвестирате в здравето си. Възможностите ви са неограничени. Вече много зали предлагат различни двигателни групови и индивидуални часове. Намерете достатъчно квалифициран, знаещ, можещ и с отношение човек, който да ви води по пътя на промяната.

Никой няма да поиска от вас да ставате професионални спортисти, освен ако вие не пожелаете това. Достатъчни са 30-45 мин. осъзнато, качествено движение, за да има благотворен ефект върху вас. Преди работа, в обедната почивка, след работа, през уикенда – ще усетите как започвате да се променяте. Ще имате нужда от качествена храна, чиста вода, успешна почивка. Ще станете по-организирани, концентрирани и ще успявате да се справяте по-добре с трудностите. Движението ще бъде вашия най-верен партньор по пътя на развитие на личността ви.

Направете движението свое хоби. Не го приемайте за задължение. Възнаградете тялото и съзнанието си с необходими елементи за тяхното качествено съществуване. Инвестирайте в себе си. Здравето има своята цена. Добре е да я поддържаме висока, но никога да не разбираме стойността ѝ.

Време е! Няма нужда от ежедневен прием на лекарства. Да приемем още едно хапче движение днес!


Автор: Петър Герзилов

Сподели
0
Вашата количка е празна!

Все още не те добавили нищо.

Към магазина

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.