Добре дошли във Functional Bodies!

Top

Блог

Functional Bodies > Статии  > Диета „Без диета“

Диета „Без диета“

Има широко разпространение, объркване и липса на разбиране относно това как да се храним в наши дни – огромна част се дължи на медиите. Независимо дали искате да отслабнете, да намалите телесните мазнини или да увеличите мускулната маса, ще откриете, че „експертите“ рекламират всякакви хапчета, магически хормонални добавки, дори хирургични процедури, за да Ви помогнат да постигнете целта си. Най-безопасният и ефективен начин за постигане на такива цели е да се храним правилно за себе си. Няма универсална диета за всички. Всеки трябва да открие коя формула работи за неговата биохимична и културна индивидуалност.

Д-р Уестън А. Прайс (1870-1948), наречен още „Исак Нютон в храненето“, документира най-задълбоченото изследване на диетичните вариации сред примитивните народи в книгата си „Хранене и физическа дегенерация“.

В началото на 30-те години Прайс пътува по света, изследвайки връзките между здравето и диетата и идентифицира около 16 разнообразни култури, чийто хранителен режим варира значително, в зависимост от това къде живеят хората и какви храни са на разположение. Някои групи, като ескимосите, се хранят с високо съдържание на мазнини и протеини, докато други групи, като индианските племена в Южна Америка, ядат малко количество месо и предимно храни на растителна основа. Хранителните източници са различни до голяма степен в зависимост от наличното сред местните народи. В по-студените региони диетата е предимно без растителни храни, докато при други съдържа разнообразни сезонни плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури. Тези диети обаче споделят няколко основни характеристики – всички съдържат органични храни, цели храни (минимално преработени, ако изобщо са преработвани) и животински продукти.

Във всичките си пътувания Прайс не среща здраво племе или група, преживявали на диета напълно без месо. Една група, която се приближава към вегетарианска, са индианците „Кетчус“ от Южна Америка, които се препитават до голяма степен на диета от зеленчуци, не защото вярват, че яденето на месо е лошо, неетично или нездравословно, а защото месото е оскъдно.

В 36-годишния си контакт с примитивни ескимоси и индианци, докторът никога не е виждал случай на злокачествено заболяване, въпреки че се случва често, когато примитивните се „модернизират“. Прайс заедно с други пионери лекари, изучавали местни култури през първата половина на ХХ век, установили, че много от тези народи се радват на отлично здраве и  телосложение – докато не приемат това, което той нарича „диета на белия човек“  (рафинирани и преработени храни, които включват: бяла захар; брашно; пастьоризирано мляко и хидрогенирани зеленчуци и масла).

Друго интересно, което  установява, е че:

  • Всички примитивни диети съдържат поне четири пъти по-голямо количество минерали и водоразтворими витамини, отколкото американската диета по негово време, която е била далеч по-добра от днешната диета.
  • Острите хирургични проблеми, изискващи операция на вътрешни органи – като жлъчка, пикочен мехур, бъбреци, стомах и апендикс, не се срещат сред примитивните, но са често случващи се сред „модернизираните“ ескимоси и индианци.

През своя опит той се е сблъскал с множество съвременни ескимоси и индианци, които страдат от върлуваща по онова време туберкулоза – прогресивна и смъртоносна болест. Според негови данни, след като изпраща същите тези болни обратно в техните примитивни условия на живот и диета, мнозинството от заразените се възстановяват, а смъртността е много по-ниска в сравнение със смъртността в цивилизования свят.

Въпреки че малко от нас наистина са сигурни в своето генетично наследство, трябва да се върнем към диета, подобна на тази, при която нашатa система е проектирана да се храни.

За нас, като представители на Модернизирания свят, остава да се замислим и да си дадем сметка, че това, което ни е необходимо, е една елементарна, добре балансирана диета, състояща се от чиста органична храна.


Автор: Ваня Кудева

Сподели

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.