Добре дошли във Functional Bodies!

Top

Блог

Functional Bodies > Статии  > 60 секунди вода

60 секунди вода

Дали хората се замислят колко време отнема да бъде изпита една глътка вода? Странно е, но сред милионите изследвания, които съществуват в съвремието, това е от малкото действия, неоткрили своя научен отговор. Дали някой световен университет няма да припознае тази идея и да направи необходимото, за да изчисли тази константа?

Всъщност, колкото и шеги да бъдат направени, най-важният въпрос пред човека не остава: „Колко време отнема?“, а „Колко време пропуска да НЕ пие вода?“

Много научни изследвания сочат от своя опит, че хората са изградени от повече от 65% вода. Притеснително е, че човек отделя по-малко от 10% от времето си в ежедневието, в това да обърне внимание на своята истинска природа. И понеже тук се предполага, че вече повечето, четящи този материал, се замислят за кратко върху това, ще продължим написаното в приятелски стил от първо лице множествено число, защото ние от Functional Bodies BG смятаме, че пътят на промяната към по-качествен и здравословен начин на живот трябва да бъде извървян с нечия подкрепа и ние предлагаме нашата.

И когато става дума за време от нашето забързано ежедневие, искаме в рамките на 3 минути, в които няколко пъти посягате към бутилката с вода и отпивате, да систематизираме информация, даваща ви повече поле за размисъл защо да не пропускате време и възможност да приемете глътка живот.

По-малко от 3% от световната вода е качествена за питейни нужди. Затова е от изключително значение как се снабдяваме с нея и какви позитиви би следвало да ни носи тя. Всички знаем как растение, което дълго време е оставено без напояване и е с изглед на приключващ живот, възстановява силите и визията си след като бъде снабдено с вода. Същото се случва и с човешкото тяло. За да може водата да осигури необходимата за нас полезна среда на живот в клетките и тъканите, то тя трябва да бъде заредена електролитно. Това ще спомогне за успешната суплементация на организма и предотвратяване загубата на необходими за него функции. Водата за тялото е необходима за две неща:

  • Обменните процеси в тялото, защото изпълнява ролята на разтворител
  • За функцията на бъбреците, които заедно с водата изкарват от тялото основно водоразтворими шлаки и токсини

Казусът с чистата за питейни нужди вода е с дълга и тежка история поради ежедневното замърсяване в световен мащаб, но в случая ние искаме да дадем решения и бързи факти без да губим оставащите ни 2 минути, които отделихме в почивка от работа и ангажименти и вече посегнахме 2 пъти към глътките вода.

Бързи насоки: Какво да променим?

  • Да вземем пречистваща система за вода или да консумираме такава от проверен източник с достатъчна електролитна наситеност, подходяща за нашето тяло.
  • За да поддържаме този електролитен и енергиен заряд, е необходимо да сложим щипка нерафинирана морска сол и така решаваме част от дневните си препятствия в намиране на качествен източник на вода.
  • Независимо дали сте спортист или не, количеството вода е от есенциално значение. То не би трябвало да пада под 2 л, за да поддържаме организма си здрав и правилно функциониращ.
  • Добре е да съхраняваме водата си в стъклени съдове, а ако не разполагаме с такива, то трябва да сме сигурни, че разпространените пластмасови са добре почистени и стоящи далече от пряка слънчева светлина.
  • Консумацията на вода трябва да бъде със стайна температура или близка до тази на човешкото тяло. В противен случай организмът се натоварва, задържа я, докато не се изравни с температурата на средата, и едва след това я абсорбира.
  • Ако липсата на вкус и цвят не ни привлича редовно да посягаме към чашата с вода, то вариант е да сложим парче лимон или друг плод (но само естествен), за да я направим пивка за нашия вкус.
  • Да не смесваме храната с вода, тъй като така натоварваме успешното и безпрепятствено разграждане на първата. Най-добре да разделим приема им с поне 1 час.

Ако често изпитвате главоболие, схващания и липса на енергия и сила, то е много вероятно да сте пропуснали да приемете достатъчно количество вода през деня.  И преди това да ви звучи като реклама на поредното лекарство, опитайте, може и да има ефект. Би било добре да не смятаме всички напитки на пазара като вода. Въпреки че са на тази основа, те са допълнително обременени със захари, минерали, витамини и други съставки със съмнителен произход. Нищо не може да замени качествата на добре подбраната питейна вода, лишена от замърсяванията и отлаганията на метали от водопроводната система на населените места.

И в оставащите 30 секунди, до които вече сте отпили поне 6 пъти, е редно да кажем, че пиенето на вода не води до задържане на вода. Колкото повече НЕ пием вода, толкова повече тялото смята, че няма да има достатъчно количество, за да поддържа живота в него, и всъщност това го кара да прави резерв от течност в организма.

Ако този материал не Ви е накарал да изпиете поне 100 мл чиста вода, то нека заедно се замислим дали снощното ни безсъние не се дължи на прекомерната употреба на подсладени напитки, голямо количество кафе или може би липса на вода. Ние разбираме, че натовареното ежедневие и проблеми ни карат да забравяме за себе си и нуждите си. Но… нека често намираме 1 минута на всеки час, в който да отпиваме бавно няколко глътки вода и това да се превърне в нашето кратко време за откъсване от света и зареждане със сили да продължим деня. Просто 60 секунди вода.


Автор: Петър Герзилов

Сподели

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.