Добре дошли във Functional Bodies!

Top

Блог

Functional Bodies > Статии  > Органично срещу търговско земеделие

Органично срещу търговско земеделие

Ако трябва да признаем – живеем в не особено добри времена.

Нашият въздух и вода са замърсени. Годишно се използват милиарди килограми пестициди за третиране на култури, с цел по-висок добив. Повечето хора отдават по-висок приоритет на шофирането на скъпа кола, отколкото на приемането на висококачествена храна. Много биологични фермери едва успяват да запазят бизнеса си. Толкова малко хора осъзнават ползите на органичните храни и повечето пазаруват хранителни стоки сякаш са бензин или моторно масло – търсят най-евтините яйца, месо, производство и т.н.

Мислите ли, че бихте се втурнали да купувате най-евтината храна, която е на разположение, ако осъзнаете в рамките на часове, че каквото поставяте в устата си, замества клетките някъде в тялото ви? Точно така – вие буквално сте това, което ядете!

 Органик храната се отглежда без използване на токсични пестициди, хербициди, фунгициди или химически торове. Био храните са по-добри за вашето здраве и са произведени по начин, който поддържа здравословна околната среда. Биологичното земеделие работи с майката Природа – не срещу Нея!

При сравнение на конвенционално отглеждани и органични храни, обикновено се споменават основните хранителни вещества като вода, фибри, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Между посочените разлики при конвенционалните и органични храни обаче съществува значително увеличение на количеството на вторични хранителни вещества в органичните храни.

Установено е, че био храните съдържат високи нива на мощна група антиоксиданти, наречени фенолни съединения – група на вторичните хранителни вещества. Според изследователите, фенолните съединения са десет пъти по-ефективни при почистване на причиняващите рак свободни радикали в организма, от други антиоксиданти като витамините С и Е.

Полезните ефекти на вторичните хранителни вещества също са добре известни сред натуропатите и холистичните лекари. Много лекари и лечебни клиники включват органична диета в своя подход към лечението. Лечебните ефекти на тези  храни са характерни с превъзходното съдържание и качество на  вторични хранителни вещества, както и с повишено съдържание на витамини, минерали, микроелементи, протеини и ензими.

Експеримент на Хюли – Haughley Experiment е първото сравнение на биологичното фермерство и конвенционалното земеделие, започнато през 1939 г. от лейди Ив Балфур и Алис Дебенхам, в две съседни ферми в Haughley Green, Съфолк, Англия. Основава се на идеята, че земеделските производители прекалено зависят от торовете, че добитъкът, посевите и почвата трябва да се третират като цялостна система и че „естественото“ земеделие произвежда храна, която  е по-полезна от продукт, произведен с по-интензивни методи.  Лейди Балфур вярва, че бъдещето на човечеството и човешкото здраве зависят от начина, по който се третира почвата и провежда експеримента, за да генерира научни данни, които да подкрепят тези вярвания. Въпреки противоречието относно хранителните различия между биологично и конвенционално отглежданa продукция, месо и птици, едно нещо е безспорно, дори под научен контрол – органично отглежданите храни не трябва да имат допир до вредни химически остатъци ,които присъстват в търговските ферми. Това ги прави да си струва допълнителното време и пари, които могат да се вземат за добиването им. И все пак понякога дори органичните храни са в контакт с химикали от напоената вода и въздуха, така че е трудно да се каже, че те са 100% без химикали.

Критиците на органичните храни казват, че не си заслужават допълнителните пари, което само по себе си е шокиращо, особено когато тези изявления идват от лица, на които обществеността е склонна да вярва. Нека да вземем една конвенционално отгледана ябълка. Повечето хората мислят за ябълката като за здравословна храна. Ами ако е отгледана с химикали? Изследвания разкриват потенциалните ефекти от химикалите намерени в такъв тип развъждани ябълки:

Хлорпирифос: ендокринен разрушител, нарушаващ имунния отговор, репродуктивни аномалии, увреждане в развитието на нервната система и мозъка;

Каптан: канцерогенни, генетични и имунни увреждания;

Ипродион: канцерогенен;

Винклозолин: канцерогенен, генетичен, ендокринен и репродуктивен разрушител, дермат.

Ако обърнем повече внимание и бъдем искрени, биологичното земеделие е по-добро както за нас така и за околния свят. Оцелявали сме хиляди години върху органично отгледани храни. Съвременните „подобрения и напредък“ в земеделието като химически торове, пестициди, хербициди и фунгициди, унищожават почвите ни, което води до унищожаване на растенията, животните и в крайна сметка на хората, зависими от тях.

Има многобройни източници на информация, обхващащи ползите от биологичните продукти. Помнете, че когато харчите малко повече за закупуване на биологични продукти, вие не само си правите услуга да живеете качествен живот, но и помагате за подобряването на околната среда.


Автор: Ваня Кудева

Сподели

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.